Izabrano 11 srednjih škola koje do kraja godine dobijaju Mejkers labove – učionice budućnosti za učenje, istraživanje i inovacije

Izabrano 11 srednjih škola koje do kraja godine dobijaju Mejkers labove – učionice budućnosti za učenje, istraživanje i inovacije

Na konkursu za srednje škole iz cele zemlje koji je u decembru raspisala Grupa za obrazovanje izabrano je 11 koje su najbolje ispunile uslove. Ovim školama će biti obezbeđeno sve od renoviranja prostora, opremanja savremenom opremom do programa Mejkers laba koji unapređuju i inoviraju rad nastavnika i učenika.

Mejkers lab Leskovac

Beograd, 3. mart, 2023 – Na konkurs Grupe za obrazovanje prijavilo se 60 srednjih škola svih profila iz cele Srbije, a 11 škola kole koje su pokazale najveći kapacitet i potencijal za inovativni rad sa svojim đacima i veliku želju da ga usavrše u skladu sa privredom i naukom 21. veka, dobiće svoje Mejkers labove tokom ove godine. Na ovaj način, pridružuju se mreži postojećih Mejkers labova što podrazumeva ne samo renoviranje i opremanje prostora, već i punu podršku u njihovom radu: edukaciju i podršku nastavnicima, vannastavne programe u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva. 

Od ove godine, inspirisani udruženim radom Grupe za obrazovanje, projektu se pridružuju i prve kompanije, nacionalni partneri inicijative, koje se svojim znanjem i proizvodima udružuju kako bi Mejkers labovi bili što kvalitetnije izgrađeni. U pitanju su kompanije Henkel, Tarkett i ROMA company.

Srednje škole koje su izabrane na konkursu

  • Tehnička škola u Knjaževcu
  • Šesta beogradska gimnazija
  • Prva beogradska gimnazija
  • Osnovna i srednja škola sa domom učenika “Petro Kuzmjak” u Ruskom Krsturu
  • Prva kragujevačka gimnazija
  • Tehnička škola u Mladenovcu
  • Poljoprivredno- hemijska škola ,,Dr Đorđe Radić” u Kraljevu
  • Gimnazija u Vrnjačkoj Banji
  • Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” u Nišu
  • Medicinska škola “Dr Andra Jovanović” u Šapcu

Ove godine, Mejkers lab će prvi put dobiti i škola koja ima dvojezičnu nastavu, kao pilot projekat, a to je Srednja škola “Sezai Surroi” u Bujanovcu.

Krajem prošle godine, prve Mejkers labove u Srbiji dobile su škole: Medicinska škola u Čačku, Školski centar “Nikola Tesla” u Vršcu, Zaječarska gimnazija i Tehnička škola “Rade Metalac” u Leskovcu. Grupa za obrazovanje, pored izgradnje Mejkers labova, radi i na izgradnji zajednice koordinatora i nastavnika iz Mejkers labova, te je tako organizovano i prvo zajedničko okupljanje u februaru, koje je za temu imalo upoznavanje, deljenje dosadašnjih iskustava i planiranje aktivnosti za ovu godinu. U postojećim Mejkers labovima se uveliko odvija redovna nastava, ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija, školskih klubova i slično. Sledeće okupljanje obuhvatiće i koordinatore novih Mejkers labova, u cilju deljenja znanja i jačanja mreže Mejkers labova.  

Mejkers lab Zaječar

Udruženi za izgradnju sistema za podršku obrazovanju

Grupa za obrazovanje okuplja četiri organizacije sa misijom unapređenja obrazovanja u Srbiji, koje su se udružile kako bi zajedno pokrenule što relevantnije promene i pomogle pre svega nastavnicima i školama, da u učionice uđu znanje i iskustvo 21. veka, učenje kroz iskustvo, projekte i inovacije. U pitanju su Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbijii, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija

Inspirisani primerom, od ove godine se pridružuju i prve kompanije, nacionalni partneri inicijative, čiji su znanje i proizvodi takođe komplementarni i žele da pomognu da profesori i đaci rade u što kvalitetnijem okruženju. Kompanije Henkel, Tarkett i ROMA company će za svih 11 labova obezbediti građevinske materijale i iskustvo svojih stručnjaka. Na ovaj način pomažu i da više sredstava odlazi na potrebnu opremu i labove u programima.

“Želimo da pokažemo koliko možemo zajedno da postignemo za obrazovanje dece u Srbiji, a onda i da inspirišemo druge da nam se pridruže jer smo sigurni da svako može na neki način da doprinese – deleći znanje, vreme ili bilo koji drugi resurs. Ove tri kompanije su sjajan primer i zahvalni smo im na poverenju i posvećenosti. Otvorili smo zajedno krug partnera od poverenja koji zajedno radi na zajedničkoj misiji koja treba da pomogne celom društvu”, istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije. 

O Mejkers labovima

Mejkers lab je jedinstven inovativni i multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionice budućnosti, koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, dok nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti u okviru jednog školskog časa. Praktičnom primenom stečenog znanja, učenici su ohrabreni da svoje ideje pretvaraju u delo a upoznavanjem sa različitim oblastima stvaraju jasniju sliku o svojim budućim karijerama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email