Prva u ovoj godini, a druga učionica budućnosti otvorena u dvojezičnoj školi u Srbiji – Mejkers lab stigao u Bujanovac

Prva u ovoj godini, a druga učionica budućnosti otvorena u dvojezičnoj školi u Srbiji – Mejkers lab stigao u Bujanovac

Srednja škola Sezai Suroi dobila je svoj Mejkers lab i tako se pridružila mreži podrške obrazovanju koja je za nešto više od godinu dana povezala hiljade nastavnika i đaka širom zemlje

Svečano je otvoren četrnaesti Mejkers lab u našoj zemlji, a prvi u ovoj godini, u Srednjoj školi “Sezai Suroi” u Bujanovcu uz prisustvo predstavnika Grupe za obrazovanje, članova lokalne samouprave, privrede i medija, kao i nastavnika i đaka ove škole. Ovo je i druga dvojezična škola koja je postala deo Mejkers mreže, nakon Osnovne i srednje škole sa domom učenika “Petro Kuzmjak” u Ruskom Krsturu. 

Multidisciplinarni prostor, rađen po modelu “učionice budućnosti” u ovoj bujanovačkoj školi donosi đacima i nastavnicima ne samo rad sa savremenom tehnologijom i opremom, već i pristup programima Mejkers mreže koji unapređuju znanja i veštine, povezuju sa privredom, povezuju sa drugim školama sa ciljem razmene iskustva, zajedničkih projekata i druge vrste saradnje. 

Temelji srednje škole “Sezai Suroi” postavljeni su pre nešto više od pet decenija, a za to vreme škola je menjala svoje lokacije i napredovala u onome što nudi svojim đacima kako bi došla do onoga što je danas. Škola broji 635 učenika raspoređenih na različite smerove i obrazovne profile kao što su: gimnazija – opšta gimnazija, elektrotehnika- obrazovni profil – elektrotehničar računara, mašinstvo i obrada metala – obrazovni profil – tehničar za kompjutersko upravljanaje CNC mašina, ekonomija – obrazovni profil – finansijsko računovodstveni tehničar, medicina – obrazovni profil – medicinska sestra – tehničar.

Zahvaljujući zalaganju nastavnika i đaka škola beleži uspehe kada je reč nagradama na regionalnim, republičkim, pa i međunarodnim takmičenjima i smotrama, kao i partnerstvima u različitim projektima, razmenama đaka i nastavničkog osoblja. 

Škola takođe godinama učestvuje u programima Dostiguća mladih u Srbiji koja je, pored Nordeus fondacije, Centra za promociju nauke i Inicijative Digitalna Srbija, deo Grupe za obrazovanje. Jedan od istaknutih uspeha je prvo mesto  u TITAN simulaciji i učešće učenika u Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana.

“Posvećenost, odlučnost i istrajnost kolektiva škole da svojim učenicima omogući što kvalitetniji rad i angažovanje neki su od ključnih elemenata koji su doprineli da baš ova škola na jugu Srbije dobije Mejkers lab”, izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.   

Mreža Mejkers labova raste, ne samo zahvaljujući organizacijama Grupa za obrazovanje, školama koje žele da unaprede svoj rad, već i izuzetno važnoj podršci privrede koja doprinosi u svim fazama razvoja mreže od izgradnje samih labova do opremanja i razvoja programa. Zahvaljujući kompanijama Henkel, Tarkett i ROMA company, Mejkers labovi tako postaju kvalitetna sredina za rad u školama, a savremenu opremu obezbeđuju kompanije Bosch Srbija i Tesla.

U Školi “Sezai Suroi”, ova učionica budućnosti, biće korišćena za realizaciju vannastavnih aktivnosti, poput preduzetništva, razvijanju međupredmetnih kompetencija i pronalaženje nadarenih učenika i njihovu podršku. Savremene alate i opremu za nastavu, poput Lego robota, 3D štampača i setova za naučne eksperimente, koristiće nastavnici i đaci svih obrazovnih profila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email