NAPIŠI PRIČU
ZA SVOJU IGRU

- prijava za konkurs je zatvorena -

O ČEMU SE RADI

Kao što neretko kroz priču i pričanje razumemo realnost i nalazimo smisao u svetu koji nas okružuje, tako i u igrama koje igramo dobar narativ daje dodatnu dimenziju karakterima, gejmpleju, i uvlači nas sve dublje u svoj svet. Dobra priča je ključni sastojak kojim igra pronalazi put do publike a veoma često i kultni status i trajnu popularnost.

Ako ste srednjoškolac ili srednjoškolka i želite da steknete prva iskustva u pisanju priča za igru, a usput naučite o oblasti narativnog dizajna, u saradnji sa Udruženjem KROKODIL napravili smo program baš za vas.

Autori i autorke odabranih priča imaće prilike da tokom festivala KROKODIL (Beograd, 16 – 18. jun 2023) pohađaju praktične radionice i predavanja istaknutih gejming stručnjaka na srpskom (zajedničkom jeziku). Tokom leta će u uz mentorsku podršku raditi na izradi finalnog narativa za igru i imaće priliku da ih prezentuju tokom jeseni stručnom žiriju, koji će odabrati i nagraditi najbolji.

Za sve učesnike koji nisu iz Beograda troškovi puta i smeštaja su pokriveni za dolazak na Festival i radionice.

KAKO SE PRIJAVITI
- prijava za konkurs je zatvorena -

Potrebno je poslati priču za vašu igru na srpskom (zajedničkom jeziku) do 31. maja 2023. godine. Za pisanje priče koristićete dokument koji može da se preuzme na linku ispod, a za prijavu formular koji se nalazi na linku do njega.

Dokument za pisanje priče je napravljen sa idejom da vas vodi korak po korak u sastavljanju priče i svako poglavlje je praćeno edukativnim video materijalom koji će vam pomoći u njegovom popunjavanju. Materijal možete naći ispod ovog paragrafa ili na linkovima u samom dokumentu.

Za sva pitanja u vezi sa procesom prijave ili programom možete nas kontaktirati preko:
office@krokodil.rs ili milos.paunovic@nordeusfondacija.org

ŽIRI

IRINA LEKIĆ

Turing studios

Irina Lekić je diplomirani etnolog-antropolog, analogna duša koja se bavi pisanjem narativa za video igre od 2015. Ako bi se kao osoba morala opisati kroz neki određeni žanr, onda bi to bio walking sim.

U svojoj narativnoj karijeri na putu od juniora do mentora ostavila je iza sebe 12 projekata, jedno predavanje, nekoliko stasalih mladih narativaca, stand-up komičara, jednog pokojnog monka i jednog varvarina koji, spletom srećnih okolnosti, i dalje živi.

Trenutno je dežurni narativac u Turing Studiju iz Zagreba, gde radi na developmentu indie puzzle platformera za Nintendo Switch.

Živi sa jednim čovekom, tri mačke, i uskoro još jednim ljudskim mladunčetom. Voli da štrika i veze, i da maltretira bass gitaru u naletima inspiracije.

MLADEN LEVNAIĆ

Magic media

Da su se dečiji snovi ostvarili, bio bi pronalazač, kauboj ili moreplovac. Eventualno astronaut. Ili snalažljivi stanovnik pustog ostrva. Ipak – snovi su samo to – snovi, pa se morao odlučiti za običnije zanimanje. Ali ne bas sasvim obično. Zapravo, odabrao je ono koje mu omogućava da, bar na trenutak, bude sve od navedenog – Mladen je kreativni direktor u studiju Magic Media, i posao mu je da ideje pretvara u igre. Svoje više od decenije dugo iskustvo u narativnom dizajnu često deli sa onima koji tek ulaze u ovaj svet.

Voli knjige, more i video igre. Po mogućstvu u isto vreme.

ALEKSEJ KRPAN

Bohemian pulp

U prethodnom životu novinar, urednik, autor, organizator događaja, menadžer i konsultant za odnose sa javnošću, a u sadašnjem dizajner narativa, pisac i glasovni glumac, Aleksej Krpan kontinuirano se bavi stvaranjem priča u svim mogućim formama gotovo pune dve decenije.

Za miševima, tastaturama i džojsticima je znatno duže, te je ulazak u gejming industriju bio neminovan, i između svih ostalih razloga potkovan željom da se sa nebrojenih recenzija, kritika i analiza video igara i same industrije – pređe na konkretna dela.

Aleksej danas radi kao pisac i dizajner narativa za nezavisni gamedev studio Bohemian Pulp, sa fokusom na primarni projekat tima, detektivsku avanturu „Let Bions Be Bygones“. Takođe, jedan je od osnivača studija Sensible Shouting, koji se bavi glasovnom glumom i edukacijom, pomažući manjim i većim gamedev studijima da spremnije „uplivaju“ u pripovedački segment nastanka igre, i da razviju efikasan, dramaturški pristup kreiranju svojih likova.

Opsednut je „city builder“ igrama i kad-tad će napraviti jednu.

Miloš Rusimović

E70 games

Miloš Rusimović je fan Souls-like igara, pa je tako i proces ulaska u narativne vode morao sebi da zakomplikuje i pretvori u boss fight. Sudeći po njegovom životnom putu, način da se postane dizajner narativa pre svega uključuje zvanje magistra farmacije, pogađanje selidbi za američko tržište, držanje lekcija engleskog narodima istočne Azije i rad u bezbednosti i zaštiti pacijenata, sve vreme uz to baveći se glumom i pisanjem.

Poslednje tri godine piše i dizajnira casual mobile igre, paralelno nadograđujući znanja iz game design-a, pre svega na poljima game loop-ova i motivacije igrača. Igra bilo šta što mu padne pod ruke i tako eliminiše svaku naznaku slobodnog vremena provedenog u prirodi. Privatno je zainteresovan za jungovsku psihologiju, bajke, mitove, magiju i ruske klasike. Spreman je da na bilo koju od ovih tema razgovara beskonačno dugo, ne provocirati ga da započne bez spremnih zaliha hrane i pića.

VLADIMIR ARSENIJEVIĆ

Krokodil festival

Vladimir Arsenijević (1965), pisac. 

Objavio je sledeće naslove: U potpalublju (prvi deo tetralogije Cloaca Maxima, 1994), Anđela (drugi deo navedene tetralogije, 1997), Meksiko – ratni dnevnik (2000), Išmail (ilustrovani roman, zajedno s crtačem Aleksandrom Zografom, 2004), Predator (2008), Jugolaboratorija (2009), Minut – Put oko sveta za 60 sekundi (u saradnji s ilustratorkom Valentinom Broštean, 2011), Let (2013), Ovo nije veselo mesto (2014), Ti i ja, Anđela (rimejk romana Anđela, 2016), Ka granici (treći deo tetralogije Cloaca Maxima, 2018), Duhovi (četvrti deo tetralogije Cloaca Maxima, 2023). 

Zajedno s rediteljkom Mašom Nešković i Stašom Bajac potpisuje scenario za igrani film Asimetrija (2019) i sa Igorom Štiksom dramski tekst Urotinici (2022), čije je javno čitanje u režiji Borisa Liješevića održano u pozorištu Atelje 212. Autorski scenario za dugometražni igrani film Ekskurzija, inspirisan temom vršnjačkog nasilja s tragičnim ishodom, trenutno se nalazi u procesu prikupljanja sredstava za realizaciju filmskog projekta u režiji Miše Terzića.

Dela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

Dobitnik je Ninove nagrade (1994), Sterijine nagrade (1996), Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu (2011). 

Predsednik je i kreativni direktor beogradskog Udruženja KROKODIL, najpoznatijeg po istoimenom regionalnom književnom festivalu. Osnivač je izdavačke kuće Rende i izdavačke kuće audio-knjiga Reflektor, a radio je i kao urednik u izdavačkoj kući VBZ- Beograd, beogradskoj podružnici jednog od najvećih hrvatskih izdavača. 

Živi u Beogradu. 

EDUKATIVNI MATERIJAL

CENTRALNI ZAPLET IGRE (LOGLINE)

KREIRANJE SVETA U IGRI

PISANJE LIKOVA ZA IGRE

PISANJE DIJALOGA MEĐU LIKOVIMA

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

K.R.O.K.O.D.I.L. je akronim na svim varijantama zajedničkog jezika i znači: Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju. Udruženje KROKODIL posvećeno je kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.


Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja. U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač. Nordeus fondacija je i inicijator Grupe za obrazovanje, inicijative za izgradnju sistema podrške obrazovanju u Srbiji koju čine: Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija, Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija.

Udruženje KROKODIL osnovano je 2009. godine kad je i pokrenulo književni festival KROKODIL koji je u toku tri junske večeri te godine prvi put održan u Beogradu. Od tad se ovaj festival svake godine u junu održava na istom mestu – otvorenom amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Iako primarno zamišljen kao regionalna platforma, festival KROKODIL je ubrzo dobio međunarodne obrise i srazmerno brzo izrastao u jedan od najistaknutijih, najposećenijih i najprepoznatljivijih književnih događaja ne samo u okviru našeg regiona već i u Evropi. Pored redovnih gostovanja istaknutih pisaca i drugih umetnika iz zemlje, regiona i inostranstva, odlikuju ga inovativno korišćenje multimedije u cilju obogaćivanja javnog čitanja, dinamičan ritam, izrazita savremenost te obimna, veoma lojalna i zainteresovana publika uz izvrsne posete od preko 1000 ljudi po večeri.

Potrebno je poslati priču za vašu igru na srpskom (zajedničkom jeziku) do 31. maja 2023. godine. Za pisanje priče koristićete dokument koji može da se skine na ovom linku, a za prijavu formular koji se nalazi na ovom linku. (prijava za konkurs je zatvorena)

Dokument za pisanje priče je napravljen sa idejom da vas vodi korak po korak u sastavljanju priče i svako poglavlje je praćeno edukativnim video materijalom koji će vam pomoći u njegovom popunjavanju. Materijal možete naći ispod ovog paragrafa ili na linkovima u samom dokumentu.

Za sva pitanja u vezi sa procesom prijave ili programom možete nas kontaktirati preko:
office@krokodil.rs ili milos.paunovic@nordeusfondacija.org

Kako biste što lakše razumeli proces pisanja priče za igru, dokument za pisanje priče vas vodi  korak po korak u njenom sastavljanju i svako poglavlje je praćeno edukativnim video materijalom (crveni link) koji će vam pomoći u njegovom popunjavanju. Edukativni video materijali se nalaze i na veb stranici konkursa ovde. Preporučujemo da pogledate sve videe kako biste što kvalitetnije popunili svoj dokument.

Od svih prijavljenih priča naš žiri odabraće nekoliko najboljih, a autori i autorke odabranih priča imaće prilike da tokom festivala KROKODIL (Beograd, 16 – 18. jun 2023) pohađaju praktične radionice i predavanja istaknutih gejming stručnjaka. Tokom leta će u uz mentorsku podršku raditi na izradi finalnog narativa za igru i imaće priliku da ih prezentuju tokom jeseni stručnom žiriju, koji će odabrati i nagraditi najbolji. Za sve učesnike koji nisu iz Beograda troškovi puta i smeštaja su pokriveni za dolazak na Festival i radionice.

Poziv je namenjen mladima uzrasta od 15 do 19 godina iz Srbije, ali ako si maloletan/na uz svoju prijavu priloži saglasnost roditelja koju možeš naći u okviru formulara za prijavu. Ako tvoja priča bude izabrana, pokriveni su troškovi dolaska i jednog od staratelja sa tobom za Beograd tokom festivala KROKODIL.

Svi autori/autorke zadržavaju prava na svoje priče i mogu da raspolažu sa njima u potpunosti.